Reg-Enor étrend » Mit lehet / Mit nem lehet enni?

A Reg-Enor étrend a legkevésbé sem egy betarthatatlan diéta, sőt, valószínűleg a legtöbb embernek felcsillan a szeme amikor meglátja, hogy ez az étrend nemhogy nem korlátozza, hanem egyenesen elvárja az állati eredetű zsírok, húsok fogyasztását. 

Ugyanis zsír nélkül nem tud fokozott epe és enzimürülés létrejönni, ami elengedhetetlen feltétele a hatékony máj-és epetisztításnak, vagyis a szervezet teljes körű méregtelenítésének.

Ami inkább problémát szokott okozni – legalábbis a kúra előtt sokan megrettennek tőle – az az, hogy például nem szabad cukrot, péksüteményeket, tejtermékeket fogyasztani. Sokan el se tudják képzelni, hogy mit lehetne ezeket helyett enni, és hogyan lennének képesek mellőzni ezeket a mindennapi étrendjükből.

Pedig a lehetőségek száma szinte végeláthatatlan, hiszen megannyi módon kiválthatjuk ezeket a megszokott, ám igen egészségtelen ételeket, összetevőket. Ráadásul az interneten is megtalálható rengeteg hasonló étrend-összeállítás, így bizonyára bárki könnyedén össze tudja állítani a Reg-Enor diétához szükséges étrendjét.

Milyen ételeket ehetünk?hús

A Reg-Enor kúra alatt szabadon lehet húsételeket fogyasztani, így bátran ehető sertés, marha, baromfi és hal is, sőt, kifejezetten szükségesek a kúra sikerességéhez. Tehát a sonka, kolbász és szalonna fogyasztása jelen esetben nemhogy tiltott volna, de egyenesen kötelezőnek mondható.

Szintén kulcsfontosságú, hogy csak állati eredetű zsiradékot használjunk főzés során, mint a kacsa-, liba-és sertészsír vagy a ghi. Erre azért van szükség, mert elegendő mennyiségű zsír nélkül az epe és az enzimek nem képesek ürülni, ami pedig az egész tisztítókúra alapfeltétele.

Zöldségek terén sincs korlátozás, hiszen minden étkezéshez javasolt fogyasztásuk nyersen, sütve, főzve vagy éppen párolva. A saláták is megengedettek, ebben az esetben csak arra kell ügyelni, hogy ecet helyett citromlevet használjunk hozzájuk. 

Kenyeret is ehetünk a Reg-Enor kúra idején, de csak pirítva, és persze nem túl nagy mennyiségben, főként, ha fogyni is szeretnénk.

Rizst fogyaszthatunk köretként, de ebben az esetben jobb, ha barna rizst választunk, tésztából pedig a durumtészta jöhet számításba, de valóban csak kis mennyiségben és ritkán.

Köretként kiváló alternatívát nyújtanak a bab, a borsó, valamint a kukorica is, melyekből korlátozás nélkül fogyaszthatunk.

A sót sem kell mellőznünk, azonban egészségünk érdekében csak mértékletesen használjuk a sószórót.

A gyümölcsök alapvetően tiltólistán vannak, azonban szerencsére akad néhány kivétel. Ezek a citrom, a zöldcitrom (lime), a fehér grapefruit, valamint a gránátalma és a kókusz. Ezek a gyümölcsök nem savasítják szervezetünket, hanem éppen ellenkezőleg, lúgosítják azt.

A bőséges mennyiségű folyadék bevitele szintén elengedhetetlen feltétele a sikeres Reg-Enor kúrának, mivel csak így tud megfelelő ütemben kiürülni szervezetünkből a sok-sok káros méreganyag. Persze az sem mindegy, hogy mit iszunk ennek érdekében. A legjobb választás a víz, tisztított csapvíz, kristályvíz, szódavíz, forrásvíz, pí-víz és a különféle teák, de csak cukor nélkül.

Mit nem szabad enni?

Azon túl, hogy szükséges olyan ételeket fogyasztanunk, melyek támogatják a Reg-Enor hatásmechanizmusát, elengedhetetlen az is, hogy mellőzzünk minden olyan összetevőt, ételt, melyek kifejezetten hátráltatják e jótékony hatások létrejöttét. Ha nem tartjuk be ezeket az étrendbeli megkötéseket, akkor nem várhatunk csodát a Reg-Enor kúrától, és nem élvezhetjük számtalan elérhető pozitív hatását sem.

Egyébként ezek a tcukor1iltólistán szereplő táplálékok valójában senkinek sem ajánlottak, mivel jelentős mértékben csökkentik emésztésünk hatékonyságát, s így ezzel együtt folyamatosan rombolják egészségünket.

Az egyik fő kritérium, hogy teljesen ki kel hagynunk étkezéseinkből a cukrot, cukorféléket mézet, de például a xilitet is. Ezek rendkívül erőteljesen savasítják szervezetünket, ezáltal pedig roppant negatívan befolyásolják emésztésünk hatásfokát, és testünk minden funkcióját.

Ezek miatt is kell mellőznünk mindenféle péksüteményt, süteményt, cukrászterméket is, melyek a cukron kívül élesztővel és finomított fehér liszttel is terhelik szervezetünket.

A tej és tejtermékek fogyasztása szintén nem megengedett, mivel ezek is nagymértékben hozzájárulnak szervezetünk elsavasodásához és emésztésünk hatékonyságának csökkentéséhez. Ezért ki kell hagynunk étrendünkből a tejet, joghurtot, kefirt, vajat, sajtot is, és minden olyan élelmiszert, melyben tej található.

S bár a gyümölcsök alapvetően egészséges élelmiszernek számítanak, a Reg-Enor diétába nem illenek bele, mivel jelentős mennyiségű cukrot tartalmaznak. Ennek a természetes eredetű cukornak pedig éppolyan káros hatásai vannak szervezetünkre, mint a mesterségesen előállított társainak.

Az ecet erjesztő hatása miatt kerülendő, ami jelentősen hozzájárul a gombásodáshoz. Emiatt erjesztett savanyúságokat se fogyasszunk.

Egyeseknek talán meglepő, de el kell hagynunk minden növényi eredetű olajat, és a margarint is, és helyettük állati eredetű zsírokat kell használnunk főzés során. Csak ezáltal biztosítható a megfelelő mennyiségű epe-és enzimürülés.

Végezetül pedig talán nem annyira meglepő módon az alkoholról is le kell mondanunk, mely számtalan negatív hatást fejt ki szervezetünkre, így emésztésünkre is.